"Wino w pigułce czyli warsztaty sommelierskie
Małopolska Szkoła Gościnności słynie z wielu rzeczy. Organizuje
liczne kursy, staże czy ma szeroką bazę miejsc praktyk krajowych i
zagranicznych, zajęcia baristyczne, gdzie w żadnej innej szkole w Polsce
nie ma takiego przedmiotu. Kolejnym ciekawym wydarzeniem były warsztaty
sommelierskie, które odbyły się 29.10.2015r. w naszej szkole.
Sommelier? A cóż to takiego? Jest to osoba, która zna się na
rodzajach win, zna je wręcz od „podszewki”, zna zasady serwowania tego
trunku i wszystko, co łączy się z winem.
Wybrani uczniowie mieli przyjemność spędzenia niecałych trzech
godzin, na poznaniu wina w pigułce. Pani Anna Wojnar (z firmy FARUTEX
Bidvest-Food&Wine) – która prowadziła warsztaty, zapoznała nas
dokładniej z tematem kursu. Opisała jak powstaje wino, jak się dzieli,
czym się różni; obaliła pewne mity, pokazała jak kelner powinien
otwierać butelkę wina, jak serwować napój. Każdy z nas, kto osiągnął
pełnoletność mógł zdegustować wina musującego, białego i czerwonego.
Dzięki aromatowi i smaku mogliśmy opisać każde z gatunków wina.
Po krótkim stażu mamy szerszy zakres wiadomości na temat dopasowania
wina do posiłku, serwowania i postępowania z nim, oraz odczytywaniu
prawidłowo etykiet. A na koniec każdy z uczestników kursu dostał
zaproszenie na Targi HORECA 04-06 listopada 2015 w Krakowie. (EXPO
Kraków, ul.Galicyjska 9] . "
Kilka poprawek, praktycznie nie widocznych, jednakże miło czyta się własne słowa na stronie szkoły, plus za reprezentacje klasy na forum całej szkoły, że coś ta 3H robi, udziela się, a czasami o to z nami jest trudno. Praktycznie miesiąc czekania na udostępnienie swojej notatki, co okazało się podsumowaniem miesiąca.
Tutaj macie relację z Targów HoReCa - dzięki FARUTEX mogłam wejść za darmo podczas klasowej wycieczki ;) Nie będę wklejać zdjęć z Targów, bo są w linku nieco powyżej, a zdjęć ze szkoły również nie udostępnię, nie mam pozwolenia, a tym razem nie ja je robiłam, w końcu byłam uczestnikiem kursu, nawet dość ciekawie prowadzonego.
Chcielibyście wziąć udział w takim kursie? A może już braliście udział i macie tytuł Sommeliera? Pochwalcie się nawet i innymi kursami, z miłą chęcią poczytam :)
Wow fajnie tak ;D
OdpowiedzUsuńZawsze to jakieś nowe doświadczenie :)
No tak ;)
UsuńHa, ciekawy pomysł miała szkoła :) Bardzo fajne przedsięwzięcie i w ogóle można Ci zazdrościć - bardzo dużo wydarzeń Wam organizują :)
OdpowiedzUsuńNo cóż, jesteśmy wyjątkową szkołą, z wyjątkowymi zasadami -.-
UsuńCiekawe doświadczenie ;)
OdpowiedzUsuńCiekawa sprawa. Szkoda, że jak ja chodziłem do szkoły to tak nie było :)
OdpowiedzUsuńWidzisz.. To się wróć do nas! Może to, co ostatnio weszło do naszych zasad najlepsze nie jest, ale jest policealna, więc może akurat.. ;d
UsuńTaki kurs to fajna sprawa :)
OdpowiedzUsuńRozwija nasze umiejętności. Chociaż tyle ;)
UsuńJa od ponad 3 lat pracuję jako kelnerka i taki kurs to jedno z moich marzeń :)
OdpowiedzUsuńWow.. naprawdę?
UsuńTak ;) Ogólnie studiuję pedagogikę wczesnoszkolną,ale dorabiam jako kelnerka na Pomorzu (mieszkam niedaleko Krakowa) :D
Usuńo kurczę, a ja mieszkam też w okolicach Krakowa. :) A mogę wiedzieć, gdzie dokładnie ? :)
UsuńKrzczonów,kilka kilometrów od miasta Myślenice; )
UsuńO popatrz. ;) To mniej więcej wiem gdzie, bo z Myślenic chyba tam do Ciebie busy odjeżdżają. A to i zapewne znasz moją szkołę na wylot ;) Zresztą kto by nie znał ZSP MSG na Zarabiu ;)
UsuńJa nie chodziłam do żadnej z tamtejszych szkół,jednak do tej o której wspominasz uczęszczał mój (prawie :D) Narzeczony ;)
UsuńO, no cóż.. bywa różnie :)
UsuńAle fajnie, że jesteś z tak bliskich okolic ;)
Super sprawa:D Nowe fajne doświadczenie:)
OdpowiedzUsuńhttp://freshisyummy.blogspot.com/2015/12/christmas-inspirations-2015.html
Tak, dokładnie tak ;)
UsuńŚwietna sprawa z takimi kursami, a na ten to bym się chętnie skusiła, jako że ostatnio odkryłam, iż jeśli już mam sięgnąć po jakiś alkohol (co zdarza się sporadycznie) to jest to właśnie wino - stąd dobrze znać te lepsze rodzaje. ^^
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
A.
http://chaosmysli.blogspot.com
Oj lepiej znać te lepsze niekoniecznie są droższe niż te podróbki robione z odpadów..
Usuń