dzisiaj chciałam Wam zaprezentować trzynaście najdziwniejszych potraw, których nigdy nie tknę nawet palcem. Co mnie natchnęło do napisania tego postu? Program Galileo. Mówiono w nim o pewnych daniach z... Salamandry olbrzymiej. Już tutaj mnie obrzydziło totalnie, a to, co jest poniżej... Dla ludzi o mocnych żołądkach. Jestem ciekawa, czy ktokolwiek z Was jadł coś z tej listy? Czy smakowało? A może chciałby kiedyś spróbować? PISZCIE ŚMIAŁO!
Jednak ostrzegam! Zniszczę Wam dzień tym postem, a apetytu na nic na pewno nie będziecie już dziś mieć. Taki to ten piątek, trzynastego... :P
1. Preriowe ostrygi
To nic innego, jak... bycze jądra. Najczęściej są smażone, panierowane i podawane z sosem.
2. Oko tuńczyka
Hm, brzmi smacznie, prawda? (Wiem, sama nie mogę wytrzymać tego, o czym piszę)
4. Balut
Przysmak z Filipin; jest to na wpół rozwinięty kaczy lub kurzy płód. Gotowany w jajku, lekko posolony spożywany niczym w hamburgery czy hot dogi w Polsce.
5. Casu Marzu
Włoski przysmak, a w Sardynii cieszy się największą popularnością. To, co widzicie to ser, wypełniony... żywymi larwami. Tak, jeśli są one żywe, to znaczy, że ciasto nadaje się do zjedzenia... A jeśli się one nie ruszają, to znaczy, że jest trujące.
6. Robale
O nich sporo możemy pooglądać w różnych programach przyrodniczych. W niektórych krajach jedzą je sobie ludzie jak czipsy...
7. Escamoles
Te białe fasolki to nic innego jak gigantyczne jaja czarnych mrówek. A wiecie jak smakują? Podobno mają lekko orzechowy posmak i nieco maślany. Może się skusicie?
8. Głowa owcy
Z mózgiem lub bez, jak wolicie. Ja jednak widząc to zdjęcie... Widząc oko tej owcy, czy innego zwierzęcia... Zbiera mi się na wymioty. Nie tknęłabym tego nawet nożem czy widelcem. E-e.
9. Surströmming
WYBUCHAJĄCE I MEGA ŚMIERDZĄCE ŚLEDZIE. Po prostu ohyda. Już od dawna o nich wiem, ale nie miałabym odwagi ich nawet otworzyć. Jak oglądałam filmiki z reakcją innych na nie, to... wystarczyło mi wrażeń. ;)
10. Mopani worm
Typowy przysmak dla RPA. Widzicie te jadalne gąsienice? Podobno są bogate w białko... Najczęściej spożywane jako czipsy. Znów.
11. Tako senbei
czyli... wafle z ośmiornicy. Jest to popularna przekąska w Japonii.
12. Chuno
Widzicie to małe czarne coś obok młodych ziemniaków? To też kiedyś było ziemniakiem. Jak dla mnie... Od samego patrzenia również mam zwrot wszystkiego, co zjadłam w ciągu dnia. Nigdy w życiu nie tknęłabym i tego.
13. Stuletnie jajka
Widzicie to żółtko koloru zgniłozielonego? A białko galaretowate i brunatne? Tak... smacznego. Ja wychodzę. Dobrego dnia.
Przysmak z Filipin; jest to na wpół rozwinięty kaczy lub kurzy płód. Gotowany w jajku, lekko posolony spożywany niczym w hamburgery czy hot dogi w Polsce.
5. Casu Marzu
Włoski przysmak, a w Sardynii cieszy się największą popularnością. To, co widzicie to ser, wypełniony... żywymi larwami. Tak, jeśli są one żywe, to znaczy, że ciasto nadaje się do zjedzenia... A jeśli się one nie ruszają, to znaczy, że jest trujące.
6. Robale
O nich sporo możemy pooglądać w różnych programach przyrodniczych. W niektórych krajach jedzą je sobie ludzie jak czipsy...
7. Escamoles
Te białe fasolki to nic innego jak gigantyczne jaja czarnych mrówek. A wiecie jak smakują? Podobno mają lekko orzechowy posmak i nieco maślany. Może się skusicie?
8. Głowa owcy
Z mózgiem lub bez, jak wolicie. Ja jednak widząc to zdjęcie... Widząc oko tej owcy, czy innego zwierzęcia... Zbiera mi się na wymioty. Nie tknęłabym tego nawet nożem czy widelcem. E-e.
9. Surströmming
WYBUCHAJĄCE I MEGA ŚMIERDZĄCE ŚLEDZIE. Po prostu ohyda. Już od dawna o nich wiem, ale nie miałabym odwagi ich nawet otworzyć. Jak oglądałam filmiki z reakcją innych na nie, to... wystarczyło mi wrażeń. ;)
10. Mopani worm
Typowy przysmak dla RPA. Widzicie te jadalne gąsienice? Podobno są bogate w białko... Najczęściej spożywane jako czipsy. Znów.
11. Tako senbei
czyli... wafle z ośmiornicy. Jest to popularna przekąska w Japonii.
12. Chuno
Widzicie to małe czarne coś obok młodych ziemniaków? To też kiedyś było ziemniakiem. Jak dla mnie... Od samego patrzenia również mam zwrot wszystkiego, co zjadłam w ciągu dnia. Nigdy w życiu nie tknęłabym i tego.
13. Stuletnie jajka
Widzicie to żółtko koloru zgniłozielonego? A białko galaretowate i brunatne? Tak... smacznego. Ja wychodzę. Dobrego dnia.
Fuj, a ja jestem przed śniadaniem. Okropność. 😊
OdpowiedzUsuńPrzepraszam. ;P
UsuńI po co ja to obejrzałam przed śniadaniem... Fuuuj! :D
OdpowiedzUsuńHaha. :D
UsuńA weź, obrzydziłaś mi herbatę :p
OdpowiedzUsuńOSTRZEGAŁAM. ;D
Usuńdzięki bogu, że jadłam już obiad. nie wiem które z tych potraw są najgorsze... pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńHahaha, dzięki dzięki. :D
UsuńSame rarytasy ;P
OdpowiedzUsuńA jakby inaczej. :P
UsuńSurströmming - AdBuster to chyba nawet kiedyś testował :D
OdpowiedzUsuńHmm, ośmiorniczki akurat są dobre, a mówię to jako osoba nie cierpiąca owoców morza i ryb :D Reszty bym nie tknęła :D A w WAW jest restauracja gdzie można zjeść robaki, fuj xD
Jadłaś kiedyś cynderki? :D
Tak, tak, testował. :D Sporo śmiechu. ;d
UsuńCo to są cynderki? ;O
O większości tych "potraw" słyszałam i dalej nie dochodzi do mnie, jak coś takiego można jeść i uważać to za "smaczne dania". Fuj, nigdy nie tknę tego palcem jeśli zdarzyłaby się okazja. O konserwowanych śledziach jest dużo filmów na youtube i w sumie z jednej strony jestem ciekawa (zapachu, nie odważyłabym się spróbować), z drugiej jednak jestem pewna, że skończyło by się tak jak w filmach - wymiotami.
OdpowiedzUsuńPamiętam kiedyś był program Nieustraszeni i oni często w zadaniach musieli jeść coś podobnego. Zawsze była to dla mnie najlepsza konkurencja :D Aż poszukam, czy da się gdzieś obejrzeć ten program online, bo chętnie bym do niego wróciła :)
Hahaha, te śledzie, na samą myśl mi nie dobrze. ;P
Usuńo matko, teraz mi się będzie śniło....
OdpowiedzUsuńFuuu :P
Usuń