"Wino w pigułce czyli warsztaty sommelierskie
Małopolska Szkoła Gościnności słynie z wielu rzeczy. Organizuje
liczne kursy, staże czy ma szeroką bazę miejsc praktyk krajowych i
zagranicznych, zajęcia baristyczne, gdzie w żadnej innej szkole w Polsce
nie ma takiego przedmiotu. Kolejnym ciekawym wydarzeniem były warsztaty
sommelierskie, które odbyły się 29.10.2015r. w naszej szkole.
Sommelier? A cóż to takiego? Jest to osoba, która zna się na
rodzajach win, zna je wręcz od „podszewki”, zna zasady serwowania tego
trunku i wszystko, co łączy się z winem.
Wybrani uczniowie mieli przyjemność spędzenia niecałych trzech
godzin, na poznaniu wina w pigułce. Pani Anna Wojnar (z firmy FARUTEX
Bidvest-Food&Wine) – która prowadziła warsztaty, zapoznała nas
dokładniej z tematem kursu. Opisała jak powstaje wino, jak się dzieli,
czym się różni; obaliła pewne mity, pokazała jak kelner powinien
otwierać butelkę wina, jak serwować napój. Każdy z nas, kto osiągnął
pełnoletność mógł zdegustować wina musującego, białego i czerwonego.
Dzięki aromatowi i smaku mogliśmy opisać każde z gatunków wina.
Po krótkim stażu mamy szerszy zakres wiadomości na temat dopasowania
wina do posiłku, serwowania i postępowania z nim, oraz odczytywaniu
prawidłowo etykiet. A na koniec każdy z uczestników kursu dostał
zaproszenie na Targi HORECA 04-06 listopada 2015 w Krakowie. (EXPO
Kraków, ul.Galicyjska 9] . "
Kilka poprawek, praktycznie nie widocznych, jednakże miło czyta się własne słowa na stronie szkoły, plus za reprezentacje klasy na forum całej szkoły, że coś ta 3H robi, udziela się, a czasami o to z nami jest trudno. Praktycznie miesiąc czekania na udostępnienie swojej notatki, co okazało się podsumowaniem miesiąca.
Tutaj macie relację z Targów HoReCa - dzięki FARUTEX mogłam wejść za darmo podczas klasowej wycieczki ;) Nie będę wklejać zdjęć z Targów, bo są w linku nieco powyżej, a zdjęć ze szkoły również nie udostępnię, nie mam pozwolenia, a tym razem nie ja je robiłam, w końcu byłam uczestnikiem kursu, nawet dość ciekawie prowadzonego.
Chcielibyście wziąć udział w takim kursie? A może już braliście udział i macie tytuł Sommeliera? Pochwalcie się nawet i innymi kursami, z miłą chęcią poczytam :)